header
Joke Verplanke
Purperreigerstraat 42
2492 TD Den Haag
T 070-4447612
M 06-21574232

Werkconferenties

Werkconferenties zijn eilandjes van hoe het anders kan. Door middel van een werkconferentie kun je een nieuwe context scheppen en dus een nieuwe organisatie creŽren en dan op een nieuwe manier naar oude vraagstukken kijken. Medewerkers zijn zowel lid van de oude als van de nieuwe organisatie. Dat creŽert een soort spanning die mogelijkheden voor leren schept.

Een werkconferentie is een daarom veranderingsinstrument.

Een werkconferentie kan gericht op zakelijke of op relationele veranderingen. Bij zakelijke veranderingen kan het bijvoorbeeld gaan om een nieuwe strategie of visie op de toekomst. Het kan gaan om nieuwe taken voor een afdeling of team.
Bij relationele veranderingen gaat het over veranderingen in de cultuur of verbetering van de samenwerking. Soms zijn patronen ontstaan in een organisatie die maken dat mensen erin verstrikt zijn geraakt. Een werkconferentie kan helpen loslaten en openbreken.

Een speciale vorm van een werkconferentie is de Open Space die ik met plezier met u organiseer.

Open Space is als eerste toegepast door Harrison Owen. Hij kwam op het idee omdat hij zag dat op grote conferenties de koffiepauze de meest energierijke was. Daar buzzde en zoemde het, daar lachte en praatte men volop, terwijl men sliep tijdens het officiŽle programma. Ook werd daar genetwerkt en waarde volle ervaringen uitgewisseld. Zijn doel was om een conferentievorm te vinden die leek op de koffiepauze.

Bij een Open Space is weinig voorgestructureerd. Er is een globaal thema. Er een platform voor initiatief, ideeŽn en creatie. Iedereen die dat wil kan een onderwerp inbrengen. Als een echte ondernemer moet je ook mensen werven voor je eigen thema. Mensen gaan daarheen waar hun hart ligt en doen mee aan de discussie en de ideeŽnvorming. IdeeŽn die geen mensen trekken bloeden dood, maar er zijn steeds weer nieuwe kansen in nieuwe rondes.

Regels:

  • Whoever comes is the right people
  • Whatever happens is the only thing that could have
  • Whenever it starts is the right time
  • When it is over, it is over